ungrib problem with ERA5 model level reanalysis

Having problems running the WRF Preprocessing Sysmte (WPS)?

ungrib problem with ERA5 model level reanalysis

Postby peter » Wed Jul 29, 2020 4:24 pm

I downloaded ERA 5 reanalysis model level and surface data. Everything was perfect up to geogrid according to instructions at dreambooker.site/2018/04/20/Initializing-the-WRF-model-with-ERA5. My ungrib was generating PFILES* but was never able to generate all the corresponding FILES*. Some strange error messages appeared in the log file ("unknown out_format, ifv = 1133007385" or "Unrecognized map%igrid: 39936 in RRPR 2" or "Read error 1 in PARSE_TABLE"). I then assumed a memory issue as the number of generated FILES* or PFILES* was not always the same. I increased node memory up to 125GB ! Then I obtained successful completion. Every FILE* or PFILE* has around 100MB size so the huge memory increase does not seem to be a logical need. I am using 137 levels 0.25 deg x 0.25 deg in an area of 35 deg x 70 deg for 32 times every hour. My command in the cluster is
Code: Select all
srun -N1 -n8 --mpi=pmi2 --mem=125G /home/peter/Build_WRF/WPS-4.2/ungrib.exe
Does anyone have a common sense explanation for the need of 125 GB? The namelist.wps is
&share
wrf_core = 'ARW',
max_dom = 2,
start_date = '2019-09-11_00:00:00', '2019-09-11_00:00:00',
end_date = '2019-09-12_07:00:00', '2019-09-12_07:00:00',
interval_seconds = 3600,
io_form_geogrid = 2,
opt_output_from_geogrid_path = '/home/peter/Build_WRF/DOMAINS/ST08_ec/',
debug_level = 0,
/

&geogrid
parent_id = 1,1,
parent_grid_ratio = 1,3,
i_parent_start = 1,46,
j_parent_start = 1,82,
e_we = 364,697,
e_sn = 382,574,
geog_data_res = 'default','default',
dx = 9000,
dy = 9000,
map_proj = 'lambert',
ref_lat = -52.741,
ref_lon = -64.634,
truelat1 = -52.741,
truelat2 = -52.741,
stand_lon = -64.634,
geog_data_path = '/home/peter/Build_WRF/WPS_GEOG',
opt_geogrid_tbl_path = '/home/peter/Build_WRF/DOMAINS/ST08_ec/',
ref_x = 182.0,
ref_y = 191.0,
/

&ungrib
out_format = 'WPS',
prefix = 'FILE',
/

&metgrid
fg_name = 'FILE','PRES'
io_form_metgrid = 2,
opt_output_from_metgrid_path = '/home/peter/Build_WRF/DOMAINS/ST08_ec/',
opt_metgrid_tbl_path = '/home/peter/Build_WRF/DOMAINS/ST08_ec/',
/

&mod_levs
press_pa = 201300 , 200100 , 100000 ,
95000 , 90000 ,
85000 , 80000 ,
75000 , 70000 ,
65000 , 60000 ,
55000 , 50000 ,
45000 , 40000 ,
35000 , 30000 ,
25000 , 20000 ,
15000 , 10000 ,
5000 , 1000
/


&domain_wizard
grib_data_path = '/home/peter/Build_WRF/DATA',
grib_vtable = 'Vtable',
dwiz_name =ST08_ec
dwiz_desc =ERA5sinesp2dom
dwiz_user_rect_x1 =507
dwiz_user_rect_y1 =706
dwiz_user_rect_x2 =791
dwiz_user_rect_y2 =901
dwiz_show_political =true
dwiz_center_over_gmt =true
dwiz_latlon_space_in_deg =10
dwiz_latlon_linecolor =-8355712
dwiz_map_scale_pct =12.5
dwiz_map_vert_scrollbar_pos =0
dwiz_map_horiz_scrollbar_pos =0
dwiz_gridpt_dist_km =9.0
dwiz_mpi_command =
dwiz_tcvitals =null
dwiz_bigmap =Y
/
peter
 
Posts: 27
Joined: Tue Apr 15, 2008 10:06 am

Return to Runtime Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests