WRF v4.1 : WARNING : Older v3 input data detected

Ideas, problems or suggestions regarding the WRF software.

WRF v4.1 : WARNING : Older v3 input data detected

Postby enzo_lbdc » Thu May 09, 2019 10:15 am

Hi everybody !

I am struggling with running WRF v4.1

I am trying to compute WRF on a single domain. Inputs of this domain are resulting from Ndown.exe (also v4.1) based on a previous simulation with WRF 4.1.

Now I am getting the following error:

Code: Select all
  module_io.F: in wrf_read_field
 input_wrf.F reading 2d real sst Status =            0
   input_wrf: end, fid =            1
  med_initialdata_input: back from input_input
  module_io.F: in wrf_ioclose
Timing for processing wrfinput file (stream 0) for domain        1:    4.24160 elapsed seconds
   checking boundary conditions for grid
   boundary conditions OK for grid
Max map factor in domain 1 =  1.00. Scale the dt in the model accordingly.
  ---- WARNING : Older v3 input data detected
-------------- FATAL CALLED ---------------
FATAL CALLED FROM FILE:  <stdin>  LINE:     639
---- Error : Cannot use moist theta option with old data
-------------------------------------------


Which is originating from start_em.F :
Code: Select all
      !  With newer versions of WRF, the grid%t_2 field might come in as "zero"
      !  from an older data set. Yikes, but it can be corrected unless the user
      !  has requested moist theta.

      IF ( grid%t_2(its,kte-1,jts) .EQ. 0. ) THEN
         CALL wrf_debug ( 0 , '---- WARNING : Older v3 input data detected' )
         IF ( grid%use_theta_m .NE. 0 ) THEN
            CALL wrf_error_fatal ( '---- Error : Cannot use moist theta option with old data' )
         END IF
         DO j = jts, MIN(jte,jde-1)
            DO k = 1, kte-1
               DO i = its, MIN(ite,ide-1)
                  grid%t_2(i,k,j) = grid%th_phy_m_t0(i,k,j)
               END DO
            END DO
         END DO
      END IF


Has anyone experienced the same problem already ? Or does anyone understands the sense of
the grid%t_2 field might come in as "zero" from an older data set.
? Which data set ? Because my inputs are generated with wrf.exe(4.1) and real.exe (4.1). Could it be the fact I am using an old geogrid dataset and old geogrid.tbl ??

Thanks in advance for any help !

Enzo
Last edited by enzo_lbdc on Wed Jun 05, 2019 6:20 am, edited 1 time in total.
enzo_lbdc
 
Posts: 12
Joined: Mon Mar 25, 2019 12:43 pm

Re: WRF v4.1 : WARNING : Older v3 input data detected

Postby enzo_lbdc » Mon Jun 03, 2019 11:16 am

Just in case someone runs into the same problem :

This problem is most probably related to http://forum.wrfforum.com/viewtopic.php?f=10&t=11277.

Indeed, zeroes ares created in some fields due to a problem in ndown and then these zeroes could be interpreted as old input data.

This is just an idea but remains to be tested.
enzo_lbdc
 
Posts: 12
Joined: Mon Mar 25, 2019 12:43 pm


Return to Software Engineering

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest