Questions about WRF/Chem

Ideas, problems or suggestions regarding the initialization of WRF Chemistry

Questions about WRF/Chem

Postby Venizeat27 » Tue Jul 23, 2013 9:44 am

How did you manage to get these outputs: tauaer300, tauaer400, tauaer600, tauaer999

I'm using this namelist.input:
&time_control
run_days = 1,
run_hours = 0,
run_minutes = 0,
run_seconds = 0,
start_year = 2007,
start_month = 11,
start_day = 10,
start_hour = 00,
start_minute = 00,
start_second = 00,
end_year = 2007,
end_month = 11,
end_day = 11,
end_hour = 00,
end_minute = 00,
end_second = 00,
interval_seconds = 3600,
input_from_file = .true.,.true.,.false.,
iofields_filename = 'hist_io_mods_d01',
ignore_iofields_warning = .false.,
history_interval = 60, 60, 60,
frames_per_outfile = 1000, 1000, 1000,
restart = .false.,
restart_interval = 1440,
io_form_history = 2,
io_form_restart = 2,
io_form_input = 2,
io_form_boundary = 2,
io_form_auxinput2 = 2,
debug_level = 0,
auxinput1_inname = "met_em.d<domain>.<date>",
/

&dfi_control
/

&domains
eta_levels = 1.000, 0.9936, 0.9872, 0.9808, 0.9744,
0.9681, 0.961, 0.953, 0.9437, 0.9326,
0.9191, 0.9026, 0.8823, 0.8573, 0.8268,
0.7903, 0.7475, 0.6987, 0.6446, 0.5864,
0.5257, 0.4638, 0.4021, 0.3418, 0.2836,
0.2282, 0.1759, 0.1269, 0.0812, 0.0389,
0.000,
time_step = 90,
time_step_fract_num = 0,
time_step_fract_den = 1,
max_dom = 1,
e_we = 322,
e_sn = 327,
e_vert = 31,
p_top_requested = 26774.9,
num_metgrid_levels = 27,
num_metgrid_soil_levels = 4,
dx = 14672.091,
dy = 13821.806,
grid_id = 1,
parent_id = 1,
i_parent_start = 1,
j_parent_start = 1,
parent_grid_ratio = 1,
parent_time_step_ratio = 1,
feedback = 1,
smooth_option = 0,
zap_close_levels = 50
interp_type = 1
t_extrap_type = 2
force_sfc_in_vinterp = 0
use_levels_below_ground = .true.
use_surface = .true.
lagrange_order = 1
/

&physics
mp_physics = 2,
progn = 1,
ra_lw_physics = 1,
ra_sw_physics = 2,
radt = 60,
sf_sfclay_physics = 2,
sf_surface_physics = 2,
bl_pbl_physics = 2,
bldt = 0,
cu_physics = 5,
cu_diag = 1,
cudt = 0,
ishallow = 0,
isfflx = 1,
ifsnow = 1,
icloud = 1,
surface_input_source = 1,
num_soil_layers = 4,
sf_urban_physics = 1,
mp_zero_out = 2,
mp_zero_out_thresh = 1.e-12
maxiens = 1,
maxens = 3,
maxens2 = 3,
maxens3 = 16,
ensdim = 144,
cu_rad_feedback = .true.,
/

&fdda
/

&dynamics
rk_ord = 3,
w_damping = 1,
diff_opt = 1,
km_opt = 4,
diff_6th_opt = 0,
diff_6th_factor = 0.12,
base_temp = 290.
damp_opt = 0,
zdamp = 5000., 5000., 5000.,
dampcoef = 0.01, 0.01, 0.01
khdif = 0, 0, 0,
kvdif = 0, 0, 0,
non_hydrostatic = .true., .true., .true.,
moist_adv_opt = 2, 0, 0,
scalar_adv_opt = 2, 0, 0,
chem_adv_opt = 2, 0, 0,
tke_adv_opt = 2, 0, 0,
time_step_sound = 4, 4, 4,
h_mom_adv_order = 5, 5, 5,
v_mom_adv_order = 3, 3, 3,
h_sca_adv_order = 5, 5, 5,
v_sca_adv_order = 3, 3, 3,
/

&bdy_control
spec_bdy_width = 5,
spec_zone = 1,
relax_zone = 4,
specified = .true., .false.,.false.,
nested = .false.,.false.,.false.,
/

&grib2
/

&chem
kemit = 8,
chem_opt = 9,
bioemdt = 0,
photdt = 30,
chemdt = 5,
chemdiag = 1,
io_style_emissions = 2,
emiss_opt = 5, 0,
emiss_opt_vol = 0, 0,
emiss_ash_hgt = 20000.,
chem_in_opt = 0, 0,
phot_opt = 2, 0,
gas_drydep_opt = 1, 1,
aer_drydep_opt = 1, 1,
bio_emiss_opt = 0, 0,
dust_opt = 2,
dmsemis_opt = 1,
seas_opt = 2,
gas_bc_opt = 1, 0,
gas_ic_opt = 1, 0,
aer_bc_opt = 1, 0,
aer_ic_opt = 1, 0,
gaschem_onoff = 1, 0,
aerchem_onoff = 1, 0,
wetscav_onoff = 1, 0,
cldchem_onoff = 1, 0,
vertmix_onoff = 1, 0,
chem_conv_tr = 1, 0,
biomass_burn_opt = 1, 0,
plumerisefire_frq = 30, 0,
have_bcs_chem = .false., .false., .false.,
aer_ra_feedback = 1,
aer_op_opt = 1,
opt_pars_out = 1,
diagnostic_chem = 1,
/

&namelist_quilt
nio_tasks_per_group = 0,
nio_groups = 1,
/




However. I am not able to get these outputs :cry:
Venizeat27
 
Posts: 29
Joined: Mon Dec 10, 2012 2:57 pm

Re: Questions about WRF/Chem

Postby carito » Thu Aug 08, 2013 5:51 am

Hi

It seems that the new 3.5 version does not include these variables in your default outputs. You will have to modify the registry.chem to include them, something like:

state real tauaer3 ikj misc 1 - rh "TAUAER3" "bin 3 layer optical thickness" "?"

Remember to recompile wrf-chem everytime you modify the registry.

Hope it helps

Carolina
carito
 
Posts: 7
Joined: Thu Aug 08, 2013 5:29 am

Re: Questions about WRF/Chem

Postby Venizeat27 » Thu Aug 08, 2013 7:00 am

Thank you for your reply Carolina, but have modified the registry and could not get the desired outputs.

I managed to get this output: TAUAER3
But I could not get this output: Tauaer300,

Want the optical properties of aerosols information of wavelength, with spectral outputs ...

You know how to do this?

Thanks

Venize
Venizeat27
 
Posts: 29
Joined: Mon Dec 10, 2012 2:57 pm

Re: Questions about WRF/Chem

Postby carito » Thu Aug 08, 2013 7:17 am

Hi Venize,

There is not an explicit guide explaining in a clear way to interprete products in wrf-chem but my understanding from the code (chem_driver) is that the tauaer1-4 corresponds to the optical depth at different wavelengths ( 300, 400,600 and 999.

Carolina
carito
 
Posts: 7
Joined: Thu Aug 08, 2013 5:29 am

Re: Questions about WRF/Chem

Postby Venizeat27 » Fri Aug 09, 2013 8:58 am

Thank Carolina, I'm asking the developers of WRF / CHEM square brackets on this for months .... and nothing.

I believe you were the one who understood my question and the answer is correct.

Thank you, I will continue my rounds ...

Another question, are you Brazilian?
Venizeat27
 
Posts: 29
Joined: Mon Dec 10, 2012 2:57 pm

Re: Questions about WRF/Chem

Postby humaid » Fri Jul 25, 2014 8:45 am

Thanks Carolina
humaid
 
Posts: 7
Joined: Thu May 01, 2014 10:45 am


Return to Initialization

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest