Error when running ungrib.exe

Having problems running the WRF Preprocessing Sysmte (WPS)?

Error when running ungrib.exe

Postby Jipson Johnson » Fri Jan 09, 2015 6:46 am

While running ./ungrib.exe it shows :
*** Starting program ungrib.exe ***
Start_date = 2012_06_12_00:00:00 , End_date = 2012_06_13_06:00:00
output format is WPS
Path to intermediate files is ./
ERROR: Grib2 file or date problem, stopping in edition_num.
please help me,
Jipson Johnson
 
Posts: 24
Joined: Thu Jan 08, 2015 2:15 pm

Re: Error when running ungrib.exe

Postby richard_n413 » Mon Jan 26, 2015 1:36 pm

I have this problem too, and have yet to find a solution. I'll keep you updated if I do find a solution

Where are you downloading your GRIB files from, and what sort of files are they (e.g. GFS/GDAS etc.)? Maybe the dataset has something to do with it.
richard_n413
 
Posts: 9
Joined: Mon Nov 24, 2014 7:36 am

Re: Error when running ungrib.exe

Postby dcvz » Fri Jan 30, 2015 2:53 am

This error usually indicates a problem with the Grib file itself. 1) Was it corrupted? 2) Are you sure it's a grib file? Use g2print.exe or wgrib2 (available on NCEP's web site) to examine the file.
dcvz
 
Posts: 151
Joined: Tue Apr 15, 2008 12:02 am

Re: Error when running ungrib.exe

Postby richard_n413 » Mon Feb 23, 2015 3:44 pm

I used degrib to look into the GRIB files and they open fine, so they are not corrupted and are GRIB files. I can't think why ungrib won't work on them - I think the GRIB files are fine, my namelist.wps is fine, and my commands to the terminal are fine. If someone could check them, though - maybe I've done something wrong somewhere.

GRIB files: https://www.dropbox.com/sh/0oz89padmin997k/AADbsTNPuIH0zkV08hu0srZca?dl=0

Commands:
Code: Select all
cd /home/richard/Documents/Build_WRF/WPS
./clean
printf "3" | ./configure
./compile >& log.compile ... COMMENT: no results for the search term "error" in log.compile
./geogrid.exe ... COMMENT: Successful completion of geogrid
./link_grib.csh /home/richard/Documents/Build_WRF/DATA/* ... COMMENT: GRIBFILE.AAA to GRIBFILE.AED created
ln -sf ungrib/Variable_Tables/Vtable.GFS Vtable ... COMMENT: Vtable created in ./WPS folder
./ungrib.exe ... COMMENT: Error message (below)


Error message:
Code: Select all
*** Starting program ungrib.exe ***
Start_date = 2014-02-01_12:00:00 ,   End_date = 2014-02-01_18:00:00
Output format is WPS
Path to intermediate files is ./
ERROR: Grib2 file or date problem, stopping in edition_num.


namelist.wps:
Code: Select all
&share
 wrf_core = 'ARW',
 max_dom = 1,
 start_date = '2014-02-01_12:00:00','2014-02-01_12:00:00',
 end_date   = '2014-02-01_18:00:00','2014-02-01_18:00:00',
 interval_seconds = 21600
 io_form_geogrid = 2,
/

&geogrid
 parent_id         =   1,   1,
 parent_grid_ratio =   1,   3,
 i_parent_start    =   1,  31,
 j_parent_start    =   1,  17,
 e_we              =  74, 112,
 e_sn              =  61,  97,
 geog_data_res     = '10m','2m',
 dx = 30000,
 dy = 30000,
 map_proj = 'lambert',
 ref_lat   =  34.83,
 ref_lon   = -81.03,
 truelat1  =  30.0,
 truelat2  =  60.0,
 stand_lon = -98.0,
 geog_data_path = '/home/richard/Documents/Build_WRF/WPS_GEOG/'
/

&ungrib
 out_format = 'WPS',
 prefix = 'FILE',
/

&metgrid
 fg_name = 'FILE'
 io_form_metgrid = 2,
/



Thanks in advance.
Richard

PS. Is this a similar procedure to what you're doing Jipson?
richard_n413
 
Posts: 9
Joined: Mon Nov 24, 2014 7:36 am

Re: Error when running ungrib.exe

Postby richard_n413 » Fri Feb 27, 2015 8:45 am

I may have solved my own problem. I think the reason is that some downloads from the prd.ncep.noaa.gov/pub/data/nccf/com/gfs/prod/ website failed, leaving incomplete GRIB files in the DATA folder. It looks like if just one (or more) GRIB files are corrupt, ungrib.exe doesn't like it.

Hope this helps.
Richard
richard_n413
 
Posts: 9
Joined: Mon Nov 24, 2014 7:36 am

Re: Error when running ungrib.exe

Postby Amarachi » Fri Apr 08, 2016 4:34 am

pls am new to wrf model and have been successful in installing but am having challenges in running ungrib.exe for wps. i get this error
ERROR: Grib2 file or date problem, stopping in edition_num.
pls i need your help and assistance.
Amarachi
 
Posts: 5
Joined: Thu Apr 07, 2016 11:05 pm

Re: Error when running ungrib.exe

Postby Jipson Johnson » Wed Aug 24, 2016 2:34 am

@ Richard I did the same procedure and I got the same error
Jipson Johnson
 
Posts: 24
Joined: Thu Jan 08, 2015 2:15 pm


Return to Runtime Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests