WPS v4.0 w. ERA5 - metgrid.exe latitude error

Having problems running the WRF Preprocessing Sysmte (WPS)?

WPS v4.0 w. ERA5 - metgrid.exe latitude error

Postby orndui » Fri Aug 17, 2018 11:09 am

First-time user here.

I'm trying to initialize WRF v4.0 using ERA5 reanalysis data. I'm following the user guide in combination with this guide.

I've reached the stage of running metgrid.exe and it returns the following error:

Code: Select all
> ./metgrid.exe
Processing domain 1 of 2
 Processing 2016-12-02_00
    FL
Oops, something is not right with the Gaussian latitude computation.
The input data gave the starting latitude as   56.443.
This routine computed the starting latitude as +-  89.570.
The difference is larger than 0.01 degrees, which is not expected.
ERROR: Gaussian_latitude_computation
Note: The following floating-point exceptions are signalling: IEEE_OVERFLOW_FLAG


So far I've found this similar post which suggests that a solution might be to use the global dataset instead of a limited area as I have done (see namelist.wps below). However, as noted in the linked post, using a spatial subset (esp. for such a small area as I require) is a massive reduction in file size and processing time. Since I'm trying to run the model on my laptop this is of even more importance to me.

Would it be a good idea to try to run this using an older version such as v3.9?

My namelist.wps:
Code: Select all
&share
 wrf_core = 'ARW',
 max_dom = 2,
 start_date = '2016-12-02_00:00:00','2016-12-02_00:00:00',
 end_date   = '2016-12-03_18:00:00','2016-12-03_18:00:00',
 interval_seconds = 151200,
 io_form_geogrid = 2,
/

&geogrid
 parent_id         =   1,   1,
 parent_grid_ratio =   1,   3,
 i_parent_start    =   1,  31,
 j_parent_start    =   1,  17,
 e_we              =  74, 112,
 e_sn              =  61,  97,

 geog_data_res = 'default','default',
 dx = 30000,
 dy = 30000,
 map_proj = 'lambert',
 ref_lat   =  51.97,
 ref_lon   =   4.93,
 truelat1  =  40.0,
 truelat2  =  60.0,
 stand_lon =   5.0,
 geog_data_path = '/media/username/WPS_GEOG/'
/

&ungrib
 out_format = 'WPS',
 prefix = 'FL',
/

&metgrid
 fg_name = 'FL','PRES',
 io_form_metgrid = 2,
/
orndui
 
Posts: 2
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:41 am

Return to Runtime Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests