Problem with WRF 3.5.1 idealized test case em_squall2d_x

Anything related to the idealized simulations in WRF.

Problem with WRF 3.5.1 idealized test case em_squall2d_x

Postby takong » Fri Apr 11, 2014 8:50 am

Dear Users,
Please can anyone help me figure out what is wrong?, I successfully installed the WRF 3.5.1. When I run the test case em_squall2d_x following the instructions given on the online tutorial page I get the success message
wrf: SUCCESS COMPLETE IDEAL INIT. Likewise when I run the wrf.exe , I do not get any error message but I am surprised my output file contains constant fields or zeros. In fact, I have compared the "wrfinput_d01" input file generated by ideal.exe with wrfout_do1* output file but apparently there is no difference between them as if the model did not integrate the input data. Particularly, I tried to plot the fields QRAIN, QVAPOR, QCLOUD, Vertical Velocity and Vel tangent using NCL but I am unable to get the expected plots (See expected plots at: http://www.mmm.ucar.edu/wrf/OnLineTutor ... l_2d_x.htm) . I did not modify my namelist.input file after installation and I am wondering if I am supposed to make any modification. If I am supposed to, which are the modifications I have to make?
This is the content of my namelist file.

&time_control
run_days = 0,
run_hours = 1,
run_minutes = 0,
run_seconds = 0,
start_year = 2000,
start_month = 01,
start_day = 24,
start_hour = 00,
start_minute = 00,
start_second = 00,
end_year = 2000,
end_month = 01,
end_day = 25,
end_hour = 00,
end_minute = 00,
end_second = 00,
history_interval = 180,
frames_per_outfile = 1000,
restart = .false.,
restart_interval = 60,
io_form_history = 2
io_form_restart = 2
io_form_input = 2
io_form_boundary = 2
debug_level = 0
/

&domains
time_step = 3,
time_step_fract_num = 0,
time_step_fract_den = 1,
max_dom = 1,
s_we = 1,
e_we = 202,
s_sn = 1,
e_sn = 30,
s_vert = 1,
e_vert = 81,
dx = 250,
dy = 250,
ztop = 20000.,
/

&physics
mp_physics = 2,
ra_lw_physics = 0,
ra_sw_physics = 0,
radt = 0,
sf_sfclay_physics = 0,
sf_surface_physics = 0,
bl_pbl_physics = 0,
bldt = 0,
cu_physics = 0,
cudt = 0,
num_soil_layers = 5,
/

&fdda
/

&dynamics
rk_ord = 3,
diff_opt = 2,
km_opt = 2,
damp_opt = 2,
dampcoef = .003,
zdamp = 5000.,
khdif = 300,
kvdif = 1,
smdiv = 0.1,
emdiv = 0.01,
epssm = 0.1,
time_step_sound = 6,
h_mom_adv_order = 5,
v_mom_adv_order = 3,
h_sca_adv_order = 5,
v_sca_adv_order = 3,
mix_full_fields = .true.,
non_hydrostatic = .true.,
moist_adv_opt = 1, 1, 1,
scalar_adv_opt = 1, 1, 1,
chem_adv_opt = 1, 1, 1,
tke_adv_opt = 1, 1, 1,
/

&bdy_control
periodic_x = .false.,
symmetric_xs = .false.,
symmetric_xe = .false.,
open_xs = .true.,
open_xe = .true.,
periodic_y = .true.,
symmetric_ys = .false.,
symmetric_ye = .false.,
open_ys = .false.,
open_ye = .false.,
/

&grib2
/

&namelist_quilt
nio_tasks_per_group = 0,
nio_groups = 1,
/
Please find my configure.wrf file attached and the output sample. Can anyone who has successfully run this test case give me a copy of his/her configuration files (namelist.input and input_sounding)?

Thanks while looking forward to a response.
Regards,
Attachments
configure.wrf_n_others.tar.gz
archive contains configure.wrf, input_sounding, log files for simulations; ideal.log and wrf.log
(52.61 KiB) Downloaded 183 times
takong
 
Posts: 4
Joined: Fri Apr 11, 2014 8:01 am

Re: Problem with WRF 3.5.1 idealized test case em_squall2d_x

Postby takong » Sun Apr 13, 2014 6:09 pm

Dear Users,
It's ok!, I have found a solution to my problem. In fact, I installed version 3.5 and had the same problem. So I modified the namelist.input file by adding the following lines and the problem is now solved.

&dfi_control
dfi_opt = 0,
dfi_nfilter = 7
/

&tc
insert_bogus_storm = .false.,
remove_storm = .false.,
num_storm = 1,
/


&noah_mp

/

&scm

/

&logging
/

Thanks,
takong
 
Posts: 4
Joined: Fri Apr 11, 2014 8:01 am


Return to Idealized Simulations

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest